top of page

Bloementaartjes maken met kids

Een tijdje geleden kwamen mijn neefje en nichtje logeren. We hadden een leuk gesprek over Sanitas Botanica waarin ik uitlegde wat ik allemaal doe met planten. Ohh, zegt mijn nichtje, eigenlijk ben je dus een eetjuf. Hoe briljant bedacht van deze zevenjarige. Zo simpel is het dus, ik ben gewoon een eetjuf. Wel een vegan eetjuf, dat dan weer wel.

En om mijn didactische vaardigheden meteen maar in te zetten bij deze kids, zijn we wilde, eetbare bloemen gaan verzamelen. Op de heide achter ons huis hebben we korenbloempjes geplukt. Aan de rand van het bos een mooie rimpelroos. En in de tuin Oostindische kers, geurgeranium en borage (komkommerkruid). Het gras stond vol met viooltjes, dus die mochten ook mee naar binnen. We hebben de bloempjes een kwartiertje laten liggen, zodat alle beestjes die er eventueel in verstopt zaten eruit konden kruipen.

En daarna begon het leukste gedeelte! Tante Debby vulde taartschelpen met een beetje vlaaivulling, en daar bovenop mochten neefje en nichtje de taartjes versieren met de eetbare bloemetjes. Wat een feest! En wat vonden ze het leuk om te proeven hoe al die bloempjes smaakten.


Een paar tips voor als je zelf aan de slag gaat:

  • Weet wat je plukt, pluk geen bloempjes waarvan je niet weet of ze eetbaar zijn.

  • Pluk geen bloemen langs drukke wegen en op plekken waar dieren hun behoefte doen.

  • Gekweekte, niet-biologische bloemen zijn pas eetbaar als ze meer dan 2 jaar in je tuin staan.

  • Een aantal bloemen die eetbaar zijn: viooltjes, madeliefjes, paardenbloemen, margriet, roos, geranium, goudsbloem, Oostindische kers, bieslookbloemen.


Comments


bottom of page