Paardenbloemen: gele krachtpatsers voor op je bord en op je huid
- Debby Kortekaas
- 18 mei
- 2 minuten om te lezen

Paardenbloemen: Gele krachtpatsers voor je bord én je huid
Ze staan weer volop te stralen: paardenbloemen! In het voorjaar toveren deze zonnetjes onze velden, bermen en tuinen om tot een vrolijke, gele zee. Waar de een ze fanatiek uit het gazon probeert te wieden, zie ik vooral... mogelijkheden! Want wist je dat de paardenbloem niet alleen eetbaar is, maar ook perfect geschikt is voor natuurlijke huidverzorging? Tijd om deze gele krachtpatsers in het zonnetje te zetten!
Paardenbloemen plukken: waar moet je op letten
Voor je enthousiast met je mandje het veld in springt, een paar pluktips. Kies altijd voor schone plekken, dus niet direct langs drukke wegen of in honden uitlaatgebieden. Pluk met mate: bijen en andere insecten zijn dol op paardenbloemen, dus laat altijd voldoende staan. En ga liefst op een droge, zonnige ochtend op pad; dan zijn de bloemen op hun mooist en meest aromatisch.
Waarom zijn paardenbloemen zo bijzonder
Paardenbloemen zijn kleine vitaminebommetjes, boordevol vitamine A, C en K, en vol antioxidanten. Ze ondersteunen je spijsvertering, helpen je lichaam ontgiften en versterken je immuunsysteem. En dat niet alleen: hun zachte, verzorgende eigenschappen maken ze ook ideaal voor de natuurlijke verzorging van je huid. Kortom: één plant, tientallen toepassingen. Hieronder vind je twee leuke basisrecepten om eens te proberen.
Recept: Paardenbloemgelei - eet de lente uit een potje
Wat heb je nodig:
2 handen vol paardenbloemhoofdjes (alleen de gele blaadjes)
1 kaneelstokje
1 liter water
1 biologische citroen (sap en schil)
500 gram (gelei)suiker
Zo maak je het: Verwijder zoveel mogelijk van het groen en gebruik alleen de gele bloemhoofdjes. Breng het water aan de kook en voeg de bloemen en citroenschil toe. Laat het geheel vervolgens 24-48 uur trekken. Zeef daarna de bloemen eruit, voeg het citroensap en de suiker toe aan het gezeefde vocht en breng opnieuw aan de kook. (Check even hoeveel vloeistof je hebt en pas daar eventueel de hoeveelheid geleisuiker op aan). Laat het 3 tot 5 minuten flink doorkoken tot de gelei dikker wordt. Giet de warme gelei in gesteriliseerde potjes, sluit ze goed af en laat ze afkoelen. Resultaat: een zonnige, licht bloemige gelei die heerlijk smaakt op brood, door yoghurt of bij een kaasplankje.
Recept: Paardenbloemzalf - natuurlijke huidverzorging
Wat heb je nodig:
Een handvol verse paardenbloemhoofdjes
150 ml plantaardige olie (bijvoorbeeld amandel- of olijfolie)
15 gram bijenwas
Zo maak je het: Laat de bloemen een paar uur drogen zodat het meeste vocht verdampt. Verwarm de olie au bain-marie en voeg de bloemen toe. Laat de bloemen één à twee uur zachtjes trekken zonder te koken. Zeef de olie, meet 100 ml af, voeg de bijenwas toe en roer totdat alles gesmolten is. Giet het mengsel in een schoon potje en laat het afkoelen. Deze zalf is ideaal voor droge handen, ruwe ellebogen of schrale plekjes.

Laat de paardenbloem voor je werken
De paardenbloem is allesbehalve onkruid. Het is een cadeautje van de natuur dat je gezondheid én je huid een flinke boost kan geven. Dus trek eropuit deze lente, vul je mandje verantwoord en ontdek zelf hoe veelzijdig deze vrolijke gele bloem is. Of je nu kiest voor een potje zelfgemaakte gelei of een potje zalf, één ding is zeker: met paardenbloemen haal je het beste uit het voorjaar.
Comments