top of page

Madeliefjes: kleine bloemen, grote kracht

Madeliefjes: Kleine bloemen, grote kracht – eetbaar én verzorgend!

Bij madeliefjes denk ik altijd aan moederdag. Als kind maakte ik op school voor moederdag eens een schilderijtje met een gedroogd madeliefje en de tekst ‘Ma de liefste’. En het madeliefje is natuurlijk ook een heel lief bloemetje (mijn moeder is trouwens ook erg lief 😊).


Ze lijken zo onschuldig: kleine witte bloemetjes met een zonnig geel hart. Maar vergis je niet: madeliefjes zijn subtiel, maar hebben prachtige eigenschappen! In het voorjaar en de zomer vind je ze volop in grasvelden, bermen en misschien zelfs tussen de stoeptegels. Niet alleen fleuren ze het landschap op, je kunt ze ook eten én gebruiken voor natuurlijke huidverzorging. Tijd om deze vrolijke bloemetjes eens goed in het zonnetje te zetten!


Madeliefjes plukken: waar moet je op letten

Net als bij paardenbloemen geldt: pluk slim en met respect. Kies schone plekken ver weg van honden uitlaatstroken en drukke wegen. Madeliefjes zijn klein, dus neem een schaartje mee om ze netjes te oogsten. Pluk bij droog weer, en liefst in de late ochtend of vroege middag als de bloemen helemaal openstaan. En heel belangrijk: laat altijd genoeg bloemetjes staan voor bijen en andere insecten.


Waarom madeliefjes meer zijn dan tuinversiering

Madeliefjes zitten boordevol goede stoffen: ze bevatten antioxidanten, flavonoïden en natuurlijke ontstekingsremmers. In de volksgeneeskunde worden madeliefjes al eeuwenlang gebruikt voor het verzachten van blauwe plekken, wondjes en vermoeide huid. Madeliefjes hebben dezelfde eigenschappen als arnica, ze werken alleen op een subtielere manier. En in de keuken? Daar geven ze een lekkere, licht nootachtige smaak aan allerlei gerechten en fleuren ze met hun bloemetjes gerechten op.


Recept: Madeliefjeshoning - lente op je boterham

Wat heb je nodig:

  • 1 grote hand vol verse madeliefjes (alleen bloemen, geen steeltjes)

  • 250 ml water

  • 250 g suiker (of iets minder als je het minder zoet wilt)

  • Sap van een halve citroen

Zo maak je het: Breng het water aan de kook, voeg de madeliefjes toe en laat ze 15 minuten zachtjes trekken. Zeef de bloemen eruit. Voeg de suiker en het citroensap toe aan het madeliefjeswater en laat het op laag vuur inkoken tot een siroopachtige dikte. Giet in een schoon potje. Deze ‘honing’ is heerlijk op brood, door de yoghurt of als natuurlijke zoetmaker voor thee.


Recept: Madeliefjesolie voor een zachte huid

Wat heb je nodig:

  • 1 handje gedroogde madeliefjes

  • 100 ml plantaardige olie (zoals jojoba- of amandelolie)

Zo maak je het: Laat de bloemen eerst een dag drogen om vocht te verminderen. Doe de gedroogde madeliefjes in een schoon potje en overgiet ze met de olie. Laat dit mengsel minstens twee weken trekken op een warme, lichte plek (niet in direct zonlicht). Zeef de bloemen eruit en bewaar de olie in een donker flesje. Deze madeliefjesolie werkt perfect als verzorgende olie bij een droge huid, lichte irritaties of als verzachtende massageolie.


Laat het madeliefje je nieuwe bloemenvriend worden

Madeliefjes zijn prachtig, voedzaam én verzorgend. Met een klein mandje madeliefjes haal je de natuur niet alleen in huis, maar ook op je bord en op je huid. Trek eropuit en ontdek de magie van deze kleine lieve bloemetjes!

 

Comments


bottom of page