Het leukste van Marseille zeep? Dat het zo fotogeniek is! Zie de foto's onderaan dit blog, die ik tijdens onze vakantie in de Provence heb gemaakt. Daarnaast heeft het enorm veel gebruiksmogelijkheden, zie bijvoorbeeld hier en hier.
Zelf gebruik ik al jaren Marseille zeep. Van de zeepvlokken maak ik wasmiddel. Lekker goedkoop, en het wast prima schoon. Hieronder geef ik je het recept dat ik daarvoor gebruik. Je kunt natuurlijk je eigen zeep raspen, maar kant-en-klare zeepvlokken zijn ook te koop en heel makkelijk in gebruik. Ik bestel ze op eco-logisch.nl of op biggreensmile.nl .
Ook in onze douche ligt standaard een blok (groene) Marseillezeep. Manlief heeft nogal een droge huid, en sinds hij alleen nog maar Marseillezeep gebruikt, ziet zijn huid er stukken beter uit. Hij dacht altijd: hoe meer het schuimt, hoe beter het is. Nope, zo werkt het helaas niet. Hoe meer het schuimt, hoe meer ingrediënten er waarschijnlijk in zitten die niet goed zijn voor een gezonde huid. Daarom maak ik graag mijn eigen verzorgingsproducten, zodat ik precies weet wat erin zit.
Vanuit de Provence hebben we een aantal grote blokken zeep meegenomen. De witte zeep gebruik je met name voor schoonmaakmiddelen (afwasmiddel, wasmiddel etc.). De groene zeep is om op de huid te gebruiken. Deze laatste bevat 72% olijfolie, goed voor de hydratatie van je huid. De witte zeep bevat naast olijfolie ook andere oliën en zuiveringszout. De gezellige gekleurde zeepjes die je overal in Frankrijk ziet (en soms ook hier in Nederland op de markt) zijn geen Marseillezeep. Althans, ze bevatten niet die 72% olijfolie die de echte Marseillezeep zo'n fijn product maakt.
Sinds kort maak ik ook een heerlijke douchecrème met Marseillezeep. Door de sheaboter die ik eraan toevoeg en deze douchecrème super hydraterend en heel zacht voor de huid. Hij bevat slechts drie ingrediënten (of vier, als je essentiële olie toevoegt). Dat is nog eens iets anders dan de lange ingrediëntenlijsten van verzorgingsproducten waarvan je niet eens weet wat het allemaal is.
Recept douchecrème
200 ml lavendelwater (of rozenwater)
50 gram Marseillezeep vlokken (groen of wit)
30 gram sheaboter
eventueel 30 druppels essentiële olie, bijvoorbeeld lavendel of roos
Lavendelwater en rozenwater zijn zogenoemde hydrolaten. Een hydrolaat is het water dat overblijft na het winnen van essentiële olie uit planten. Het is te koop bij de betere drogist en online.
Voor de douchecrème verwarm je het lavendelwater en smelt hierin de Marseillezeep. Zet het vuur uit en voeg 30 gram sheaboter toe. Laat dit ook smelten. Zet het in de koelkast. Als het geheel afgekoeld is, voeg je de essentiële olie toe. Even met de handmixer opkloppen en in een mooie fles gieten.
Recept wasmiddel (voor 5 liter)
75 gram Marseillezeep vlokken
Eventueel essentiële olie naar wens voor de geur
Je hebt voor dit recept een emmer of een heel grote pan nodig. Kook 1 liter water en los daarin de Marseillezeep vlokken op. Voeg 4 liter water toe. Laat het geheel een nachtje staan, hierdoor dikt het in. Voeg de volgende dag naar wens essentiële olie toe. Ik gebruik meestal zo'n 50 druppels op deze hoeveelheid. Mix nog even goed door met de hand- of staafmixer, zodat het geheel dezelfde consistentie heeft. Giet in flessen of oude wasmiddelenverpakkingen.
Er is nog veel en veel meer te vertellen over Marseillezeep. Over de geschiedenis, hoe het gemaakt wordt, nog veel meer recepten etc. Als je hierin geïnteresseerd bent, kijk dan vooral op internet wat er nog meer over te vinden is. Ik ben benieuwd of jij net zo enthousiast over deze pure, traditionele zeep bent.





Comments