Dubai chocolade, mjammie! Ineens was het een hype door een video die viral ging op TikTok. Sinds begin dit jaar zie je het ook overal in Nederland, ik zag zelfs afgelopen maand Dubai chocoladeletters. Dubai chocolate is een wereldwijd fenomeen geworden. Het is beroemd om zijn luxueuze en unieke samenstelling, waaronder een combinatie van melkchocolade, romige pistachecrème en crunchy knafeh. Deze bijzondere mix van smaken en texturen heeft het product bijna een cultstatus gegeven.
Twee nadelen van Dubai chocolade: het is vrij prijzig (tja, een hype, dus begrijpelijk). Je kunt het ook zelf maken, maar dat is best nog een bewerkelijk klusje (nadeel nummer 2).
Zelf maak ik al jaren tahin chocoladebonbons. De voordelen daarvan?
- Supersimpel te maken
- In 10 minuten klaar
- Gezonder dan gewone chocolade
- Het oorspronkelijke recept bevat slechts 3 ingrediënten
- Je kan helemaal uit je dak gaan met te gekke smaakcombinaties
- Het is een supertof zelfgemaakt cadeautje.

Nu vlak voor Kerst ben ik weer aan de slag gegaan. Hieronder het basisrecept, en een aantal variaties. Leef je uit en heb je een lekker combi gevonden, deel die vooral even in de comments!
Tahin chocolade
Ingrediënten:
200 gram pure chocolade (vegan voor de vegans onder ons)
100 gram tahin
30 gram sesamzaad
Bereidingswijze:
Doe de chocolade met de tahin in een glazen kom. Zet een minuutje in de magnetron (of verwarm au-bain-marie). Roer door en zet vanaf nu iedere keer 15 seconden in de magnetron tot de chocolade volledig gesmolten is. Meng het sesamzaad erdoor. Stort in bonbon vormpjes óf op een kleine bakplaat bekleed met bakpapier. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Haal de chocolade uit de vormpjes, of snijd in blokjes als je een bakplaat hebt gebruikt.
Tip: bewaar ze in de koelkast. Door de tahin krijg je een soort ganache-achtige chocolade, en bij te warme temperaturen wordt het zacht.
Op de foto’s zie je de ‘originele’ tahin chocolade en een variant met witte chocolade en stukjes gekonfijte gember. Ik heb de chocolade versierd met glitterpoeder en goudspray voor een extra feestelijk effect.
De mogelijkheden om te combineren zijn eindeloos, denk:
Puur met cranberries
Wit met rozenblaadjes
Melk met rozijnen
Gebruik noten, gekonfijte vruchten, pitten en zaden (pompoen, zonnebloem, maanzaad) of bloemetjes (goudsbloem, korenbloem) voor prachtige kleureffecten.
Dit is trouwens ook een heel leuk recept om met de kids te maken!


Comments