Vanochtend was ik op wildplukwandeling. Achter ons huis is een prachtig gebied met bos, heide, open velden en een aantal vennetjes. Kortom, een heel divers wandelgebied met honderden verschillende planten en kruiden om te wildplukken.
Het is eigenlijk al een beetje laat, maar ik ging op zoek naar Sint Janskruid. Sint Janskruid wordt van oudsher gebruikt tegen depressieve klachten en neerslachtigheid. Het kruid verbetert je stemming. Je kunt het drinken als thee, of er een tinctuur van maken. Ook een zalf met Sint Janskruid werkt goed. De Latijnse naam voor dit kruid is Hypericum perforatum. Als je de gele bloemetjes tegen het licht houdt, zie je allemaal kleine 'gaatjes', hier zit de geneeskrachtige olie. Vandaar de toevoeging 'perforatum'.
Sint Janskruid bloeit rond 24 juni, op Sint Jansdag. Dat is ook de beste tijd om de bloemetjes te plukken, omdat ze dan de grootste geneeskrachtige werking hebben. We zijn bijna twee weken later, maar gelukkig bloeit het kruid nog volop. Met een mooie bos Sint Janskruid keer ik naar huis. Daar heb ik de bloemetjes op olie gezet. De olie is in eerste instantie geel, maar wordt na een paar weken onder invloed van zonlicht meer roodachtig. Over een week of vier zal ik de olie filteren, waarna ik er zalf van maak.

Sint Janskruid

Sint Janskruid bloemetjes op olie
Let op bij het gebruik van Sint Janskruid: het kent veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Gebruik het dus niet zonder overleg met je arts als je andere medicijnen slikt of zwanger bent.
Naast Sint Janskruid heb ik ook een mooie bos framboosblad en braamblad geplukt. Deze laat ik beiden drogen en het blad gebruik ik in de thee. Braam komt heel algemeen voor in Nederland. Framboos komt minder vaak voor, maar gelukkig groeien er bij ons in het bos een aantal grote struiken. Framboos verschilt van braam doordat het veel zachtere stekels heeft. Ook de onderkant van het blad is anders: bij framboos is dit wit, bij braam groen. Mooi om de verschillen te zien als ze naast elkaar groeien.

Framboos

Braamblad
Commentaires